Vraag bij onderhoud om registratie

Bij het verkopen of inruilen van je auto is een goed onderhouden auto meer geld waard. Het is dus belangrijk dat de onderhoudsbeurt die je aan je auto laat uitvoeren door het autobedrijf goed geregistreerd wordt in een onderhoudsboekje. Stichting 100% onderhouden constateert in veel gevallen dat de registratie van auto-onderhoud te wensen over laat.

Uit onderzoek van de stichting 100% onderhouden blijkt dat een autokoper gemiddeld € 972,- over heeft voor een aantoonbaar goed onderhouden auto. Echter, als je die waarde zichtbaar wilt maken moet dit uiteraard wel goed geregistreerd zijn.

De meeste autobedrijven registreren het uitgevoerde onderhoud in het eigen automatiseringssysteem, op de factuur en in het onderhoudsboekje. In een aantal gevallen is dit onderhoudsboekje digitaal of zit het in de boordcomputer van de auto. Bij controles constateert de stichting 100% onderhouden dat vergeten wordt het onderhoud goed te registreren. Regelmatig wordt vergeten het onderhoudsboekje in te vullen. Stichting 100% onderhouden adviseert autobezitters om dit zelf ook goed te checken bij het ophalen van de auto na een onderhoudsbeurt.

Met name digitale onderhoudsboekjes worden slecht bijgehouden. Het middels een account toevoegen van het uitgevoerde onderhoud in een systeem is veel omslachtiger dan het invullen en afstempelen van een papieren boekje.  Ook is het bij autobedrijven nog vaak onbekend dat zij onderhoud kunnen melden in de digitale systemen van een automerk.

De stichting 100% onderhouden wijst consumenten erop dat registratie waarde heeft en adviseert daarom hier alert op te zijn en er bij elke onderhoudsbeurt naar te vragen. Als er geen onderhoudsboekje bij de auto zit is het verstandig om in een apart mapje de onderhoudsfacturen te bewaren. Dat heeft extra waarde bij het inruilen.

Kortom: Automobilisten doen er goed aan om bij het onderhoud aan hun auto te checken of dit op de juiste manier wordt vastgelegd. Goede documentatie zorgt ervoor dat de auto zijn waarde behoud en dat betaalt zich later terug bij het inruilen of verkopen, wat soms honderden euro’s kan schelen.

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >