Onderhoud van je banden

De banden van je auto kun je het beste vergelijken met je schoenen. Het is jouw enige contact met de weg en ze dragen jouw hele gewicht tijdens het rondlopen. Je wilt dan natuurlijk stevig in je schoenen staan en niet zomaar uitglijden.

Ook jouw autobanden zorgen voor het contact met de weg. Je maakt er veel kilometers mee en op den duur zullen ze nu eenmaal gaan slijten. Zo kunnen er scheurtjes ontstaan in het rubber, zal het profiel gladder worden en weersinvloeden zullen de kleur van de band aantasten. Maar hoe weet je nou of je autobanden echt aan vervanging toe zijn of dat ze gewoon even een opknapbeurtje nodig hebben?

Onderhoud

Het belangrijkste voor je autobanden is dat de spanning en de sporing van de wielen goed zijn. Als één van beiden niet goed is zal de band extra snel slijten en is deze eerder aan vervanging toe. Ook heeft dat invloed op de remweg, de levensduur en dus voor jouw veiligheid en je portemonnee.

Slijtage en vervanging

Afhankelijk van het aantal kilometers dat je maakt met je auto, zal op den duur bij elke band het profiel gaan slijten. Hierdoor krijg je minder grip op de weg wat natuurlijk gevaarlijk kan worden. Zeker bij slecht weer kan dit tot een slippartij leiden. Controleer je banden dus regelmatig op slijtage. Wanneer het profiel op je band namelijk een diepte heeft van minder dan 1,6mm zul je deze moeten vervangen. Wettelijk komt je auto daarmee namelijk niet meer door een APK keuring. De meeste garages zullen je adviseren om bij 2mm profieldiepte de band al te vervangen, wat zeker niet overdreven is. Ook raadt men over het algemeen aan, na ongeveer 6 jaar de band te vervangen, ongeacht de profieldiepte. Dan is het rubber namelijk verouderd en werkt het minder goed.

Bandenspanning

De bandenspanning in de gaten houden is erg belangrijk. Een zachte band kan namelijk eerder tot een klapband leiden. Toch kan het lastig zijn om dit zelf goed in te schatten en te meten. Om dit te doen koop je een bandenspanningsmeter of rij je langs een tankstation waar je de banden vaak ook kunt meten (gratis of tegen een vergoeding) en kunt oppompen. Ook doe je dit alleen wanneer de banden nog koud zijn (wanneer je hooguit 5km gereden hebt en dus niet na een lange rit). De juiste bandenspanning voor je autobanden kun je vaak in het instructieboekje van de auto of aan de binnenkant van de tankklep vinden. Vergeet bij het controleren van de bandenspanning niet om ook het reservewiel mee te nemen in de check.

 

 

 

 

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >