Ook onderhoud bij EV?

Vaak wordt gezegd dat een elektrische auto minder onderhoud nodig heeft dan een benzine- of dieselauto. In zekere mate is dit wel zo, maar de daadwerkelijke hoeveelheid onderhoud van een elektrische auto wordt nog wel eens onderschat. Zo zijn er een aantal onderdelen die een reguliere auto niet heeft, die toch regelmatig een controle nodig hebben.

Een elektrische auto wordt aangedreven met een elektronisch systeem in plaats van een verbrandingsmotor. Er hoeft dus geen motorolie ververst te worden of een nieuw luchtfilter gemonteerd te worden, en je krijgt niet te maken met onderhoud aan bougies of een versnellingsbak. Maar ook bij een elektronisch systeem gaan dingen mis. Er moet dus nog steeds regelmatig een diagnose gesteld worden, of een software-update uitgevoerd worden. Ook is er een periodieke controle nodig om lampjes te vervangen en het remsysteem te controleren. Zo kom je op de weg niet ineens voor verrassingen te staan.

Verder is het van belang dat de lader van de auto en de elementen die ervoor zorgen dat de auto op stroom kan rijden, goed gekoeld worden. De koelvloeistof in de installatie die daarvoor nodig is moet dus regelmatig ververst worden.

Net als een reguliere auto heeft een elektrische ook banden die slijten en in de zomer en winter uitgewisseld worden en een airco-installatie die onderhoud nodig heeft. En wanneer je een keer ergens tegenaan rijdt, zal die schade ook gewoon hersteld moeten worden.
Het is extreem belangrijk om onderhoud en reparaties altijd te laten uitvoeren door een expert, zodat je zeker weet dat alles goed gaat. Niet elke garage heeft de goede materialen en kennis voor het onderhoud aan een elektrische auto. Let daar dus goed op. Het kan een stukje duurder zijn dan wanneer je zelf aan de slag gaat, maar ook een stuk veiliger. In een elektrische auto komt namelijk hoogspanning voor, en als je daar als leek mee wilt experimenten is dat al gauw levensgevaarlijk! Niet doen dus is ons advies.

Is dit alles bij elkaar nu echt goedkoper dan het onderhoud van een reguliere auto? Het antwoord is ja. De onderhoudskosten van een elektrische auto worden door ING economen 15% lager geschat dan die van een benzine- of dieselauto maar dat verschilt natuurlijk per merk en type.

 

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >