Olie verversen… ook voor de versnellingsbak!

Ook een versnellingsbak is een vernuftig stukje techniek met veel bewegende en draaiende onderdelen. Dat geldt zowel voor een handgeschakelde als ook voor een automatische bak. Het apparaat is met veel zorg en aandacht ontworpen en in elkaar is gezet met het doel om jarenlang mee te gaan zonder er al te veel zorg en aandacht. Toch heeft ook een versnellingsbak zo nu en dan extra aandacht nodig. En meestal betekent dit dat de olie ververst moet worden. Ook bij extreme belastingen, temperatuurverschillen of na een flink aantal kilometers is een servicebeurt nodig om u weer dat extra stukje zekerheid en rijcomfort te bieden.

Waarom een oliewissel?

De versnellingsbak is voorzien van een speciale olie die zorgdraagt dat de vele draaiende onderdelen door allerlei kleine kanalen steeds gemeerd worden. De olie voorkomt dat bewegende metalen onderdelen tegen elkaar komen en altijd gescheiden worden door een dunne oliefilm. Daardoor wordt onnodige slijtage voorkomen en gaat de zaak langer mee. Maar in de versnellingsbak gebeurt er nog meer. De olie zelf zorgt immers ook voor de overbrenging. De olie wordt door kleine kanalen en ventielen geleid, zodat er op tijd en juist geschakeld wordt. Naarmate de olie ouder wordt, neemt de vloeibaarheid af en wordt de olie dikker. De olie kan moeilijker door de kanalen en ventielen stromen, waardoor uw transmissie wat hakerig en minder soepel schakelt. Wanneer dan de olie ook wat vervuilt en de filter dichtslibt, is de soepelheid weg. Bepaalde types versnellingsbakken zijn hier extra gevoelig voor, en oliewissel is dan niet alleen nodig voor het comfort, maar ook voor de levensduur. De multitronic versnellingsbak van Audi en de DSG versnellingsbak van Volkswagen zijn hier voorbeelden van. Als deze versnellingsbak in jouw auto zit, wees dan extra alert om op tijd onderhoud te laten geven, en check of de versnellingsbak ook meegenomen is bij de onderhoudsbeurt. Wordt dit overgeslagen, dan is de kans immers groot dat de bak kapot gaat en dan is helaas een dure reparatie nodig. Ook voor andere versnellingsbakken geldt dat onderhoud de levensduur verlengt en onnodige dure reparaties voorkomt.

Wilt u even spoelen?

Het spoelen van een versnellingsbak is bij een oliewissel ook vaak nodig omdat de zwaartekracht alleen niet voldoende is om alle oude olie en achtergebleven vuil uit alle kleine hoekjes en kanalen te halen. Met een spoelapparaat gaat er dan vloeistof in en uit en aan de kleur ervan is dan te zien wanneer er geen vuil meer meekomt.

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >