Hoe zit het met de batterij van occasion EV’s?

Een blijvend aandachtspunt voor EV-rijders is de levensduur van de batterij op de lange termijn. Dat is extra belangrijk voor de koper van een EV-occasion. Alle batterijen verliezen na verloop van tijd wat opslagcapaciteit. Wat is het effect van die afname op de actieradius van de auto? Om die vraag te helpen beantwoorden heeft Geotab, een telematica-fleet-managementbedrijf met toegang tot veel EV’s hun ervaringscijfers gepubliceerd.

Wil je een gebruikte EV kopen, dan moet je dus zeker rekening houden met een kortere actieradius dan in de folder staat, maar het verouderingseffect valt gemiddeld gezien best mee.

Opvallende uitkomst is dat de overgrote meerderheid van de batterijen langer meegaat dan de levensduur van het voertuig. De gemiddelde daling in capaciteit is 2,3% per jaar. Voor een EV met een radius van 300 kilometer verlies je dan na vijf jaar zo’n 30-35 km van het bereik. EV-batterijen raken op een niet-lineaire manier leeg. Er is eerst sprake van een sterkere daling, maar de mate van achteruitgang vertraagt ​​in de daaropvolgende jaren.

Meer informatie ontvangen over onderhoud?

Ja, ik wil de tipkaart "auto-onderhoud" downloaden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.Klik hier voor alle nieuwsberichten van 2020.

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >

 

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud