Stempels in de blockchain

Data over jouw auto wordt op allerlei momenten vastgelegd. Denk maar aan het tanken met een pasje, een schadereparatie of het laten uitvoeren van onderhoud. Veel gegevens worden ergens opgeslagen zonder dat je je daar bewust van bent.

Wil je jouw auto straks weer verkopen? Dan wil de volgende eigenaar graag alles over de historie weten. Als jij een complete historie kunt laten zien wekt dat vertrouwen. Maar waar is die informatie dan allemaal opgeslagen?

Bij veel auto’s ligt niet eens meer een onderhoudsboekje in het handschoenenkastje. Hoe kom je dan aan de informatie en als je het al kunt opvragen, hoe kun je aantonen aan de koper dat het ook echt klopt? Wat zou het mooi zijn als alle events rondom jouw auto centraal opgeslagen werden bij één betrouwbare onafhankelijke partij. Dat zou een zoektocht naar de befaamde speld in de hooiberg onnodig maken. Nu blockchain-technologie zich bewezen heeft als betaalmiddel, is dit dan wellicht ook een oplossing voor Car-data?

Onzekerheid
Bij het kopen van een gebruikte auto zonder historie is enig wantrouwen wel te begrijpen. Er kan immers het nodige mis zijn met een gebruikte auto. Nog steeds geeft 1 op de 7 autokopers na afloop aan dat ze een kat in de zak gekocht hebben. Iedereen kent dus wel iemand in zijn of haar omgeving die dit recent heeft meegemaakt. Als autokoper kun je te maken krijgen met misstanden zoals:

  • Een teruggedraaide kilometerteller
  • Verborgen defecten door schade of beunhaas- reparaties.
  • Achterstallig of onjuist uitgevoerd onderhoud
  • Vervalste onderhoudspapieren

Autokopers wantrouwen daarom in eerste instantie vaak de informatie over de auto, en proberen dit bij een onafhankelijke derde bron te verifiëren, zelfs als deze wordt verkocht door een dealer. Deze grondhouding is gedeeltelijk te begrijpen omdat men voor de informatie vaak afhankelijk is van hetgeen de verkoper laat zien. Er is geen vertrouwde derde bron over de geschiedenis van de auto.

Hoe zou dat kunnen?
Met blockchain technologie kan iedereen meekijken met vastgelegde informatie maar niemand kan dit wijzigen. Uitermate geschikt dus voor een Car-data toepassing. Maar wie neemt hiervoor het initiatief.
De techniek is niet ingewikkeld. Een autodealer-server maakt via een API verbinding met een centraal blockchain-systeem en minimale hoeveelheid informatie over het event van de betreffende auto wordt bijgeschreven. De API heeft een open protocol en eenvoudige verbinding. De uitwisseling van informatie kan automatisch en continu plaatsvinden.

Voorbeeld van verzonden gegevens
U kunt de volgende gegevens in de blockchain plaatsen: (“Datum”, “VIN”, “Waarde”, “DealerID”)
“2019/02/15”. ”WVWP62W4WH144701”, “onderhoud 15000 km”, “ID66355”
“2019/09/10”. ”ZZZP62W4WH127602”, “onderhoud 30000 km”, “ID66355”

Waarom de blockchain?
De koper moet vertrouwen hebben in de gepubliceerde gegevens, ongeacht de bron. Op dit moment is de technologie voor het opslaan van informatie in de blockchain de handigste en goedkoopste manier om het probleem van vertrouwen op te lossen. Gegevens die zijn opgeslagen in de blockchain kunnen niet worden gewijzigd.

Later kunnen deze gegevens worden opgeslagen en geïntegreerd in andere diensten (leasing, verzekeringen, verkeerspolitie, enz.) Met verwijzing naar de openbaar gepresenteerde gegevens.

Wie pakt de handschoen op?
De blockchain lijkt dus geschikt voor toepassing van autodata en er is een maatschappelijk belang mee gediend omdat consumenten nog steeds belazerd worden. Maar wie is de aangewezen partij om het initiatief te nemen? De RDW zal dit pas oppakken als het in de wet terecht komt. Is het dan slim om dit als autobranche beet te pakken en dit zoals destijds bij Nationale Autopas eerst nationaal te starten of moet eerder gedacht worden aan een Europese instantie zoals ACEA of CECRA? De stichting 100% onderhouden wil hiervoor best een voortrekker zijn, maar de steun van branche- en consumentenorganisaties is hierbij een cruciale voorwaarde.Meer informatie over 100% onderhouden?


Klik hier voor alle nieuwsberichten van 2020.

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >

 

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud