Vers bloed voor je auto

De olie is voor je motor net zo belangrijk als het bloed in je aderen is voor jou. Olie zorgt voor de smering tussen alle bewegende delen, waardoor alles soepel loopt zonder dat metalen onderdelen tijdens de beweging tegen elkaar aan schuren. Als alles gesmeerd loopt is je motor ook zuiniger. Die olie wordt door allerlei kleine kanaaltjes rondgepompt in je motor. Daardoor komt het precies op alle belangrijke plekken terecht, tenminste als alle kanalen voldoende open zijn. Vergelijk het maar met je eigen bloedvatenstelsel. Zo’n oliekanaal kan namelijk ook verstopt raken. Dat komt dan omdat de olie ook zorgt voor de afvoer van warmte en vuil. Zelfs moderne olie is op een gegeven moment vervuild en wordt dan dikker, vooral in koude winterse toestand.

Oude olie vervangen

Je kunt het vaak al zien aan de kleur van de olie, die wordt donkerder. De motor gaat dan meer brandstof verbruiken en het kost meer moeite om de zaak rond te draaien. En het gevaar is dat een kanaal verstopt raakt en dat de olie niet meer op alle belangrijke plekken terecht komt. Mocht dat gebeuren, dan worden onderdelen niet meer goed gesmeerd. Je motor wordt te heet en er ontstaat motorschade. Dan ben je al gauw te laat en heb je grote kans dat het een duur geintje wordt.

Lange intervallen zijn natuurlijk mooi. Maar neem geen risico met het bloed van je motor. Na zoveel rondjes draaien is het echt wel een keer nodig om de oude olie te laten vervangen en is het des te belangrijker om op tijd een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

 

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >