Inhaalslag auto-onderhoud

Inhaalslag auto-onderhoud

Niet eerder gingen zoveel autobezitters met hun auto voor onderhoud naar een autobedrijf. Daarmee is een noodzakelijke inhaalslag gemaakt nadat het auto-onderhoud tijdens de crisisjaren juist werd verwaarloosd. In 2016 nam het aantal onderhoudsmomenten ten opzichte van 2015 met 1,5 miljoen toe, naar 15,6 miljoen. Een stijging van 11 procent, zo blijkt uit de jaarlijkse Aftersales Monitor 2016 van RAI Vereniging en BOVAG, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Omgerekend hebben in 2016 ruim 7,2 miljoen personenauto’s de werkplaats bezocht, oftewel 89,8 procent van het totale rijdende wagenpark in Nederland. Dat is het hoogste aandeel sinds de eerste Aftersales Monitor in 2009. Het dieptepunt lag in 2011, toen slechts 79,6 procent van alle personenauto’s de werkplaats van binnen zag. Door deze steeg de onderhouds- en reparatie-omzet voor autobedrijven afgelopen jaar met 9 procent in vergelijking met 2015, naar 3,8 miljard euro. In 2016 gaven autobezitters gemiddeld 529 euro uit aan onderhoud.

Quote:

“Goed onderhoud is essentieel voor een auto en daar moet je als eigenaar niet mee wachten.

RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck

 

 

VERKEERSVEILIGHEID

Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van BOVAG: “Autobedrijven hebben tussen 2010 en 2014 de totale omzet met meer dan een miljard euro zien dalen. In combinatie met de dalende autoverkopen hadden veel autobedrijven hierdoor moeite om het hoofd boven water te houden. Automobilisten blijken nu een stuk minder te beknibbelen op onderhoud en daarmee op hun eigen en andermans veiligheid. Die inhaalslag was in meerdere opzichten ook wel echt nodig; ruim 1 op de 5 auto’s op de weg in 2011 waar geen onderhoud aan werd gepleegd, is geen prettig idee”. RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: “Goed onderhoud is essentieel voor een auto en daar moet je als eigenaar niet mee wachten. Niet alleen om pech langs de weg te voorkomen, maar vooral ook voor de verkeersveiligheid en om ervoor te zorgen dat hij aan de milieueisen blijft voldoen. Remmen, banden, verlichting, filters noem maar op. Die moeten in goede staat verkeren en regelmatig worden onderhouden.”

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >

 

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud