Een APK keuring is geen onderhoud

Laat u niet foppen door een geldige APK wanneer u een auto koopt. Dat zegt namelijk niks over de kosten die u de komende tijd kunt verwachten. Een APK zegt namelijk alleen iets over het moment van keuren. Toen voldeed alles aan de minimale wettelijke norm. Ook al was dat maar nipt. Een APK zegt dus niet of uw auto ook volgende maand of tijdens uw vakantie nog in orde is.

Welke kosten kan ik verwachten?

En wij denken dat u dát juist wilt weten als u een andere auto koopt. “Kan ik hier de komende tijd probleemloos mee rijden, en welke kosten kan ik verwachten?”. Wel zo handig om te weten of de remblokken nog wel even meekunnen tot na die vakantie in de alpen, of dat de distributieriem al een keer vervangen is.

Een APK zegt dus niets over de kosten die u kunt verwachten. Het zegt wel iets over de veiligheid van de auto op het moment van de keuring. Die was op de dag van keuring okay.

APK is geen onderhoud maar zegt iets over veiligheid

Bij een APK kijkt men in principe dus niet naar de toekomst. Het gaat dan voornamelijk om de veiligheid van dat ene moment. Toch worden er wel adviespunten gegeven. U kunt de verkoper van een auto dus vragen welke adviespunten op het APK rapport staan, en of daar al iets aan is gedaan?
Maar niet alles staat als advies op het APK rapport. Neem de distributieriem. Daar is geen wettelijke eis voor en dus wordt er bij de keuring niet naar gekeken. Toch kan dit een duur geintje worden als die niet op tijd vervangen is.

APK is een momentopname

Een geldige APK zegt dus helaas niet zoveel. Het is slechts een momentopname op de dag van keuring waarbij alleen gekeken is naar de dingen die voor de wettelijke APK keuring vereist zijn. Naar de toestand van de motor wordt bijvoorbeeld helemaal niet gekeken. De APK keurmeester zal best de motorkap openmaken, maar kijkt dan alleen maar even of de accu wel goed vast zit. Als u een goede probleemloze en veilige auto wilt komen zegt een geldige APK dus helaas te weinig.

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >