Brandstoffilter vervangen?

Drinkt u koffie? Wel eens geprobeerd hoe de koffie smaakt als u hetzelfde filter meerdere keren achter elkaar gebruikt? Inderdaad vinden we het heel normaal om voor een lekker geurig bakje koffie een schoon filter of padje te nemen. Een brandstoffilter wordt net als je koffiefilter ook na verloop van tijd ouder en verliest dan zijn werking. Je hoeft ‘m gelukkig niet zoals bij koffie na elk ritje te vervangen.

Over het algemeen is elke 50 duizend kilometer preventief vervangen voorgeschreven door de fabrikant. Of als je niet zoveel rijdt elke 2-3 jaar. Meestal gebeurt dit dan tijdens een grote onderhoudsbeurt. En als je dat niet doet? De eerste tijd blijft de auto wel werken, maar alleen moet de pomp harder werken om de brandstof door het filter te pompen. Die pomp slijt dus harder. Wanneer het filter vol raakt met vuil zal het de brandstof minder goed doorlaten en kan dit startproblemen, inhouden van de motor, en vermogensverlies veroorzaken. Een sterk vervuild of defect filter kan zelfs de oorzaak zijn dat je langs de weg stil komt te staan.

Getankt in het buitenland waar de kwaliteit van de brandstof een stuk minder is? Dat kan ook problemen geven omdat je filter verstopt is geraakt. In dat geval merk je het al gauw aan de prestaties van je auto en moet je het filter eerder dan voorgeschreven laten vervangen.

Kijk maar eens hoe een vervuild filter eruit ziet in dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=92TfTQTmuq4

 

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >