Bougies vervangen

Misschien heb je het wel eens meegemaakt bij je gasfornuis. Je wilt beginnen met eten koken, maar de electrische aansteker is kaduuk. Uiterst vervelend. In verbrandingsmotor werkt dat ongeveer op dezelfde manier. Steeds wordt op het juiste moment een vuurtje wordt aangestoken door een electrische vonk. In het hart van de motor, de cilinders, ontbrandt dan een mengsel van brandstof en lucht.

Bij een dieselmotor gaat dat vanzelf. Dat mengsel heeft geen vonk nodig omdat de druk en temperatuur voldoende zijn. Maar bij een benzinemotor moet je er even een vonk bijhouden om de zaak aan te steken.  Nu gaat dat natuurlijk een beetje lastig in een motor, en daarom zit er een bougie. Die steekt elke keer precies op het juiste moment het gas aan.  En voordat hij begint te haperen moet je die met een onderhoudsbeurt laten vervangen.

Achterstallig onderhoud: kostbare gevolgen

Onlangs strandde een passant bij ons met zijn  C4 Picasso. de klant gaf aan dat de auto al een poos slecht optrok en ook regelmatig afsloeg. Al snel werd duidelijk dat de laatste onderhoudsbeurt van de auto al enige tijd geleden was. De oorzaak van het slechte functioneren van de auto konden we al snel vaststellen: de bougies waren volledig versleten. Een vrij simpel euvel, maar wel eentje met grote gevolgen; de katalysator was hierdoor namelijk kapot gegaan. Al met al werd dit uiteindelijk dus een dure reparatie.

Bougies hebben een bepaalde levensduur. Bij de meeste auto’s gaan deze zo’n 60.000 km mee. Niet alleen zorgen versleten bougies voor extra slijtage aan de motor, maar een auto heeft in een dergelijke situatie veel meer brandstof nodig om dezelfde prestaties te kunnen leveren.

Door een auto regelmatig te onderhouden kan de status van dit soort cruciale onderdelen van uw auto in de gaten worden gehouden en kunnen dit soort gevolgschades ook beperkt worden. Kortom: voorkomen is beter dan genezen. 

Praktijkvoorbeeld, bron: website van een autobedrijf

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >