Garantie tweedehands auto. Wat zegt de wet?

Garantie op een tweedehands auto is een verhaal apart. Of er sprake is van garantie bepaalt de wet ‘verkoop en garanties consumentengoederen’. De garantie op een tweedehands auto geldt gedurende 6 maanden. Het lijkt duidelijk. Toch zijn er mitsen en maren.

Garantie tweedehands auto in een notendop

Volgens de wet heb je dus bij de aanschaf van tweedehands auto’s recht op een deugdelijk product. De wet gaat dan uit van normaal gebruik en dat je het nodige onderhoud verricht. Dit noemen we ‘wettelijke garantie’. Kun je bewijzen dat de aangeschafte tweedehands auto niet de eigenschappen heeft die je op basis van de overeenkomst mocht verwachten? Dan kan je op basis van deze wet van de verkopende partij eisen dat deze zorgt voor herstel of vervanging. Alles binnen het wettelijk geldende termijn natuurlijk. Dat is 6 maanden.

Boven deze wettelijke bepalingen bieden verkopers vaak aan om een extra garantie op een tweedehands auto te kopen. Je betaalt dan vaak iets meer waarmee je dan langer en beter verzekerd bent van kosteloos herstel. BOVAG garantie is de bekendste. Het voordeel hiervan is dat je in geval van discussie met je garage ook terecht kunt bij BOVAG bemiddeling

Mitsen en maren aan wettelijke garantie op tweedehands auto

Het lijkt allemaal heel duidelijk … Voor de wettelijke periode van 6 maanden geldt dus dat als er binnen de vastgestelde periode gebreken aan de auto aan het licht komen, de verkoper het risico van onvoorziene gebreken op zich neemt. Maar toch is garantie op een tweedehands auto regelmatig een discussiepunt. Het gaat dan om meldingsplicht versus controleplicht.

Wettelijke garantie op tweedehands auto; je hebt controleplicht!

De verkopende partij heeft meldingsplicht. Hij moet je informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn.

Maar jij hebt controleplicht. Je moet dus onderzoek (laten) doen, een proefrit maken en goed doorvragen bij de verkopende partij. Bij de aankoop moet je dus 100% zeker weten waar je op moet letten. Dit is belangrijk als je ooit terug moet vallen op de garantie op de tweedehands auto.

Voldoe aan je controleplicht met het 100% onderhouden keurmerk!

Je kunt iemand meenemen die verstand van auto’s heeft. Dat is natuurlijk altijd slim. Wil je meer zekerheid? Koop dan een auto met het 100% onderhouden keurmerk. Aan je controleplicht als consument heb je dan 100% zeker voldaan! En je weet zeker dat de auto met het 100% onderhouden keurmerk alle voorgeschreven onderhoudsbeurten heeft gehad. Dat geeft 100% vertrouwen bij de aankoop van een tweedehands auto!