Hoe vaak heeft mijn auto onderhoud nodig?

Onderhoudsintervallen zijn de laatste jaren flink langer geworden. Zo’n 20 jaar geleden was het nog gebruikelijk dat een auto elke 5000 kilometer een kleine onderhoudsbeurt nodig had. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000-40.000 km. geen uitzondering.

Zelfs moderne olie is op een gegeven moment vervuild

Dat is eigenlijk best bijzonder als je bedenkt dat de techniek in een moderne auto veel ingewikkelder is geworden. Neem als voorbeeld de olie, dit speelt een belangrijke rol in de motor van de auto.
De olie zorgt voor de smering tussen alle bewegende delen, waardoor alles soepel en zuinig loopt. Olie zorgt ook voor de afvoer van warmte en vuil. Zelfs moderne olie is op een gegeven moment vervuild en wordt dan dikker, vooral in koude winterse toestand. De motor gaat dan meer brandstof verbruiken omdat er meer moeite gedaan moet worden om de zaak rond te draaien.

Lange intervallen zijn natuurlijk mooi. Na zoveel rondjes draaien is het echt wel een keer nodig om de oude olie te laten vervangen en is het des te belangrijker om op tijd een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

Onderhoudsboekje beschrijft onderhoudsinterval

Je kunt in het onderhoudsboekje terug vinden hoe vaak jouw auto naar het autobedrijf moet om het specifieke onderhoud uit te laten voeren zonder dat je voor onnodige verrassingen komt te staan.

Of raadpleeg de Check het – tool op de homepage