8x Bespaartips; Wat kun je zelf doen?

Regelmatig preventief onderhoud is belangrijk om veilig en betaalbaar te blijven rijden. Vertrouw daarvoor niet alleen op je garage. Je kunt zelf ook al veel doen om hem in topconditie te houden. Hierbij de beste onderhoudstips die jij zelf kunt doen om te besparen.

1. Check je onderhoudsboekje

Weet jij uit je hoofd wanneer de volgende beurt is van je auto? Of wacht je zoals bij de tandarts gewoon geduldig af tot hij jou uitnodigt of tot je ineens enorme kiespijn krijgt. Niet echt verstandig, want voor je het weet heb je een cruciale beurt overgeslagen. Check dus je onderhoudsboekje en weet wanneer of over hoeveel kilometer je de volgende beurt moet laten uitvoeren.

2. Houd banden op spanning

Veel bestuurders kijken niet of onvoldoende naar de banden van hun auto om. Dat blijkt bv. uit een praktijktest van Autoweek. Liefst 21 van de 60 gecontroleerde auto’s had een te lage bandenspanning. Bijna tweederde van de ondervraagden kon zich niet herinneren wanneer ze de bandenspanning voor ’t laatst hadden gecheckt. Dat is opmerkelijk, zeker omdat het slechts een kleine moeite is om je banden elke maand even te controleren. Dat is immers bij vrijwel elk tankstation snel en eenvoudig te doen. Check de binnenkant van je tankklepje voor de juiste druk.

Banden zijn misschien wel de belangrijkste delen van je auto. Zij zorgen immers voor het contact met de weg, zowel bij het rijden als ook bij het remmen. Als je banden precies op de juiste spanning zijn gebruikt je auto het minste brandstof. Wanneer heb jij voor het laatst de spanning gecheckt? En was dit zomers of ‘s-winters? De temperatuur bepaalt immers ook wat de spanning in je band is. Check het minimaal eens in de maand.

3. Check de vloeistoffen

In je auto zitten allerlei vloeistoffen die belangrijk zijn. Motorolie, ruitensproeier-, koelvloeistof, remvloeistof, olie voor de stuurbekrachting en nog wel meer.

Doe je motorkap eens open en check het niveau en neem actie als het niveau te laag is. Wees niet bang om zo nu en dan eens onder je motorkap te kijken. Wanneer heb je voor het laatst de motorolie gepeild? Bijvullen doe je natuurlijk met het juiste type olie dat er ook in zit. Dat maakt namelijk nogal verschil. Check bij twijfel jouw garage en vraag dan meteen bij een onderhoudsbeurt naar een bijvulverpakking. Heb je toch die kap open? Vul meteen de ruitensproeiervloeistof even bij.

Koelvloeistof, remolie en dergelijk. Die moet je niet zelf bijvullen. Maar houd het niveau wel in de gaten. Als het niveau ineens lager is kan het zijn dat ergens iets lekt. En in dat geval: direct even langs bij je garage.

4. Wees alert op riemen

Bij een moderne auto zitten de riemen ( zoals distributieriem en multiriem) vaak diep verstopt achter afdekkappen. Als je de motorkap opent kun je daar dus weinig van zien. Zorg dat je weet wanneer ze vervangen moeten worden volgens het onderhoudsschema van de fabrikant. Meestal staat dat in je onderhoudsboekje, en anders kan je garage dat vertellen. Als jij je aan het fabrieksonderhoudsschema houdt, dan checkt jouw autobedrijf dit en vervangt de riemen tijdens een onderhoudsbeurt. Maar wissel je wel eens van garage, controleer dan of ze op tijd vervangen worden.

5. Wees alert op filters

Ook filters, zoals een interieur- of luchtfilter moet je niet zelf gaan vervangen. Maar zorg ervoor dat dit bij een onderhoudsbeurt wel gedaan wordt. Als jij kiest voor de allergoedkoopste beurt, grote kans dat dan niet alles volgens fabrieksschema vervangen wordt. En wil je in het interieur een lekkere frisse lucht houden? Dan is het wel prettig als je interieurfilter regelmatig vervangen wordt. Dit kun je dus checken op de factuur of er gewoon even naar vragen bij het maken van de onderhoudsafspraak. Als je wilt zien hoe vuil het filter was, vraag dan of ze de oude voor je bewaren.

6. Check je ruitenwissers

Als je ‘sochtends uit bed stapt en je ziet nog een beetje wazig, wat doe je dan? Precies je wrijft in je ogen voor beter zicht. Je zou verwachten dat goed zicht in de auto ook belangrijk is. Toch rijden veel mensen te lang door met slechte ruitenwissers die te vettig zijn of strepen omdat ze versleten zijn.

Ruitenwissers kun je op zich prima zelf vervangen. Maar zorg wel dat je echt het juiste type koopt dat voor jouw auto geschikt is. Wacht niet tot je nauwelijks meer door je voor- of achterruit kan zien. Check ze regelmatig even.

7. Zet je airco aan

Gebruik je airconditioning het hele jaar. Dan gaat ie namelijk het langste mee. Veel mensen gebruiken de airco alleen ‘s-zomers. Dat berust op een hardnekkig misverstand. De kans dat dit juist problemen geeft is dan namelijk juist groter, omdat een airco door regelmatig gebruik schoner blijft. Ook ’s winters gebruik je dus gewoon je airco, al zet je dan de temperatuur natuurlijk iets hoger. Juist ’s winters werkt je airco ook goed omdat het dan het vocht uit je auto haalt, en daardoor beslaan je ramen minder snel. Zet deze dus aan ook voor je eigen veiligheid.

8. Maak op tijd een afspraak

Is jouw auto aan een onderhoudsbeurt toe? Maak dan tijdig een afspraak met je garage. Vlak voor de vakantietijd is het vaak extra druk omdat veel mensen dan met het oog op de lange reis naar het Gardameer nog even snel een afspraak willen maken. Hou daar dus rekening mee. Als jij je auto in topconditie wilt houden wees er op tijd bij en plan het onderhoud vast voordat hij qua kilometers eraan toe is. Dan weet je namelijk zeker dat hij in aanmerking blijft komen voor een 100% onderhouden keurmerk.