Over auto-onderhoud

Onderhoudsintervallen zijn de laatste jaren flink kleiner geworden. Zo’n 20 jaar geleden was het nog gebruikelijk dat een auto elke 5000 kilometer een kleine onderhoudsbeurt nodig had. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000-40.000 km. geen uitzondering. Dat is eigenlijk best bijzonder als je bedenkt dat de techniek in een moderne auto veel ingewikkelder is geworden.

Er wordt steeds meer vermogen uit dezelfde motorinhoud geperst, en er is meer aandacht geschonken aan gewichtsbesparing. De verbranding in een moderne motor gaat steeds efficiënter en gebeurt bij hogere temperaturen. Allemaal redenen waarom de eisen aan moderne motorolie steeds hoger zijn geworden. De olie speelt een belangrijke rol in de motor van jouw auto. De olie zorgt voor de smering tussen alle bewegende delen, waardoor alles soepel en zuinig loopt. Olie zorgt ook voor de afvoer van warmte en vuil. Zelfs moderne olie is op een gegeven moment vervuild en wordt dan dikker, vooral in koude winterse toestand. Je motor gaat dan meer brandstof verbruiken omdat er meer moeite gedaan moet worden om de zaak rond te draaien.

Lange intervallen zijn natuurlijk mooi. Na zoveel rondjes draaien echt wel een keer nodig is om de oude olie te laten vervangen en is het des te belangrijker om op tijd een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

Hoe vaak onderhoud laten plegen?

Je kunt in het onderhoudsboekje terug vinden hoe vaak jouw auto naar het autobedrijf moet om het specifieke onderhoud uit te laten voeren zonder dat je voor onnodige verrassingen komt te staan.

Of raadpleeg de Check het – tool op de homepage