Versnellingsbak, wanneer is de rek eruit?

De versnellingsbak van de auto zit vol met tandwielen, assen, lagers en nog veel meer bewegende metalen onderdelen. De taak van de versnellingsbak is om de kracht van de motor goed af te stemmen op de snelheid van de auto.

Grote krachten, extreme omstandigheden

Al die draaiende onderdelen brengen de kracht over op de wielen van de auto. En in bepaalde omstandigheden zoals in de bergen, of bij het trekken van een caravan, komen er grote krachten op die onderdelen te staan. Het is dan extreem belangrijk dat die onderdelen soepel kunnen ronddraaien. Daarom zit er speciale olie in de versnellingsbak, die helemaal gemaakt is voor deze extreme omstandigheden.

De smerende werking vermindert

Deze olie staat onder hoge belasting van temperatuur en druk en daardoor vermindert de smerende werking met de tijd. In de afgelopen jaren is de prestatie van moderne olie enorm toegenomen. Daarom heeft een moderne auto ook een langere onderhoudsintervallen voornamelijk doordat de olie in de motor en de versnellingsbak langer meegaat.

Als de rek eruit is…

Maar op een gegeven moment is de rek eruit. Dan ‘breken’ de bewegende onderdelen door de oliefilm hen en komen ze tegen elkaar. Dat zorgt voor slijtage waardoor er al gauw iets beschadigt of zelfs helemaal vastloopt.

Zorg dat u dit voor bent, want een nieuwe of gereviseerde versnellingsbak is meestal een duur geintje. En het is ook niet nodig als je de olie van je versnellingsbak maar op tijd laat verversen. Een goede garage doet dit volgens het fabrieksonderhoudsschema en gebruikt daarvoor de juiste olie met de specificatie die de fabrikant heeft opgegeven. Kiest u voor een auto met een 100% onderhouden label, dan weet u dat de versnellingsbakolie op tijd ververst is, vanzelfsprekend voor zover dat nodig was.

Gevolgenblog
  • Gevolgen van geen onderhoud

Over de stichting

De stichting 100% onderhouden is een onafhankelijk orgaan dat zich inzet voor goed auto-onderhoud.
Lees hier meer over de stichting

Algemeen >

Ontstaan >

Organisatie >

Doelstellingen >

100% in het nieuws >